piątek, 1 maja 2015

JAK ROZMNOŻYĆ ROZMARYN



Zioła na szczęście wracają do polskich kuchni. Po zachłyśnięciu się gotowymi mieszankami, suszem zawierającym nie wiadomo co, bo np. w kostce ziołowej znanej marki zawartość ziół jest powalająca - 1%, wielu z nas przypomniało sobie, że kiedyś w kuchniach i ogrodach naszych babć królowały świeże, aromatyczne, cudownie zielone zioła.
Teraz rozpoczyna się najlepszy czas na wysiew nasion. 
Ja wysiałam w tym roku estragon, tymianek, majeranek oraz obowiązkowo bazylię. 
W swojej kuchni bardzo często używam również rozmarynu. Posiadam już trzy kępy tego zioła, ale teraz zaszczepiłam sobie nową odmianę. Igiełki ma dłuższe, gęściejsze i mniej sztywne niż ten tradycyjny.


Od lat mam patent, że ucinam gałązkę roślinki, którą chcę rozmnożyć, nacinam koniec łodyżki pod skosem i wbijam w ziemię. Nie ma znaczenia czy jest do doniczka, czy ogród. Jedyny wyjątek polega na tym, że ziemię w doniczce należy częściej podlewać, więc wniosek jest oczywisty. Szczepienie roślin na grządce ogrodowej wymaga od nas mniej uwagi.
Przyciętą i umieszczoną sadzonkę nakrywamy, dobraną wielkością, butelką plastikową. Wcześniej odcinamy z butelki szyjkę oraz w dnie robimy kilka dziurek i tak przygotowaną nakrywamy naszą roślinkę. Butelka osłoni ją od zimna, zwiększy wilgotność, a dodatkowo dziurki sprawią, że będzie cyrkulacja powietrza i roślinka nie powinna zgnić.




Po około 2 - 4 tygodniach delikatnie usuwamy butelkę i podważając ziemię sprawdzamy, czy pojawiły się korzonki. Jeśli roślinka już posiada system korzeniowy, delikatnie wykopujemy ją i przesadzamy na miejsce stałe.
Balkon też już powoli zaczyna wyglądać:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz